Jdi na obsah Jdi na menu

Jednoduchá rajská omáčka

4. 5. 2020

Jednoduchá rajská omáčka

Suroviny: 

  • 1 ks cibule - není nutná
  • 40 g máslo16-07-08-026.jpg
  • 1,50 lžička sůl 
  • 90 g hladká mouka  
  • 1 ks hřebíček 
  • tymián dle chuti, pokud ho máme v rajské rádi
  • 3 ks bobkový list
  • 14 ks nové koření - kuličky, cca
  • 1300 ml vývar nebo voda, cca
  • 10 ks pepř celý
  • 1 lžíce olej
  • 200 g rajský protlak
  • 130 g cukr krupice dle kyselosti protlaku, cca  

Postup přípravy:

1. Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a pokud vývar nemáme, nic se neděje, postačí nám voda.

2. Vše řádně promícháme, přidáme cukr (dle vlastní chuti!) a sůl a rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut, během vaření dle své chuti případně dosolíme nebo dosladíme.

3. Nakonec omáčku jen přecedíme, abychom z ní odstranili koření a můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek.

4. Omáčka je velmi rychlá, nepotřebujeme žádné vývary, extra smažení jíšky, dokonce i cibuli (pokud ji nemáme rádi) můžeme vynechat a dělat jíšku bez ní, rovnou s kořením.

5. Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.

Zdroje:https://www.google.cz/searchq=rajsk%C3%A1+om%C3%A1%C4%8Dka&sxsrf=ALeKk00QniOQOxMc6twHitBpvGDk6yQbyw:1588427971717&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjEoYWoq5XpAhX5A2MBHT5ICKUQ_AUoAXoECBYQAw&biw=1366&bih=655#imgrc=hoG_fGMR8VSquM