Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
Suroviny:
- 1 ks cibule - není nutná
- 40 g máslo
- 1,50 lžička sůl
- 90 g hladká mouka
- 1 ks hřebíček
- tymián dle chuti, pokud ho máme v rajské rádi
- 3 ks bobkový list
- 14 ks nové koření - kuličky, cca
- 1300 ml vývar nebo voda, cca
- 10 ks pepř celý
- 1 lžíce olej
- 200 g rajský protlak
- 130 g cukr krupice dle kyselosti protlaku, cca
Postup přípravy:
1. Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a pokud vývar nemáme, nic se neděje, postačí nám voda.
2. Vše řádně promícháme, přidáme cukr (dle vlastní chuti!) a sůl a rajskou omáčku přivedeme za občasného promíchání k varu. Povaříme cca 10 minut, během vaření dle své chuti případně dosolíme nebo dosladíme.
3. Nakonec omáčku jen přecedíme, abychom z ní odstranili koření a můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek.
4. Omáčka je velmi rychlá, nepotřebujeme žádné vývary, extra smažení jíšky, dokonce i cibuli (pokud ji nemáme rádi) můžeme vynechat a dělat jíšku bez ní, rovnou s kořením.
5. Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.
Zdroje:https://www.google.cz/searchq=rajsk%C3%A1+om%C3%A1%C4%8Dka&sxsrf=ALeKk00QniOQOxMc6twHitBpvGDk6yQbyw:1588427971717&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjEoYWoq5XpAhX5A2MBHT5ICKUQ_AUoAXoECBYQAw&biw=1366&bih=655#imgrc=hoG_fGMR8VSquM