Hrášková polévka
11. 5. 2020
Hrášková polévka
Suroviny:
- Mražený hrášek – 350 g
- Řepkový olej (na smažení)
- Cibule 1 ks
- 1 větší brambora nebo lžíce hladké mouky
- Sůl
- Zeleninový bujón
- Pepř
- Majoránka
- Česnek (3-4 stroužky)
- Krutonky
- Rostlinná smetana (není nutná)
Postup přípravy:
- Hrášek dáme do hrnce s vařící vodou, aby se rozpustil a pak vyjmeme 4 lžíce hrášku, které dáme stranou. Zbytek vaříme asi půl hodiny, dokud není dostatečně měkký (doléváme vodu, která se odpařuje). K hrachu můžeme přidat 1-2 oloupané a nakrájené brambory na zahuštění, nechceme-li zahušťovat moukou. Po uvaření hrášek (včetně brambor) ve vodě rozmixujeme do hladka.
- Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Chceme-li zahustit moukou, tak poprášíme lžící hl. mouky a vytvoříme jíšku (zahustíme-li bramborou, mouka není potřeba). Cibulovou jíšku vhodíme do polévky, přidáme vyjmutý hrášek, protlačený česnek, sůl nebo kostku bujónu, pepř, majoránku a ještě povaříme. Podáváme posypané pečivovými krutonky - chléb nakrájený na kostičky a osmažený na troše oleje. Při servírování ještě můžeme každou porci ozdobit rostlinnou smetanou - osobně mám nejraději ovesnou od Oatly, ale skvělá je i sojová smetana od Alpro, kterou seženete v každé drogerii DM.
Zdroje: https://www.google.cz/search?q=hr%C3%A1%C5%A1kov%C3%A1+pol%C3%A9vka&sxsrf=ALeKk00KvmjpYa6msG1Kr9dD_g7lc6gLJw:1589199422364&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjI76-Y5avpAhXPCuwKHX6QC3cQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1366&bih=655